profile affiliates memories refresh follow

disclaimer
about
Hello I'm Aniece Ayna. Currently living in Earth. Stll and forever young.
bold italic strike underline


chatting
let's talking



Dear Diary
archived

  • Majlis Penutupan Bulan Bahasa!!!
  • Majlis Semaian Wahyu 2012
  • Selamat Hari Raya Aildiladha!
  • Lirik Lagu Seiring Sehaluan
  • Basikal Rosak!!
  • Tuisyen Dan Beg
  • You Belong With Me Lyrics
  • We Are Young Lyrics


  • Nuffnang
    kaching



    Arigatou
    big clap
    Template & design was made by Adam Faiz.
    Editting by Aniece Ayna Thanks to Michiko for the basecode, & Wanaseobyfor the useful tuto and colourful backgrounds.Please,do not remove the credit.tQ



    Tutorial Pertama Saya!!!

    Wednesday, December 5, 2012 @ 6:11 PM | 0 Comment [s]

    Harini Aina nak bagi tutorial cam mane nk buad doodle donut..Tutorial ni Aina belajar daripada blog kak Dina.... Okey..jom mula! >.<

    Sila open anda punya excel.





    Insert - Shapes - Oval/Donut (basic shapes)










    Jadi macam ni. Adjust size donut anda mengikut selera masing-masing.







    Warna :
    Klik pada bentuk tu - Drawing tools - Format - Shape Fill - More Fill Colors
    Kalau nak dapat warna sama macam saya buat tu, taip je nombor untuk Red, Green dan Blue seperti dalam gambar. Nanti korang akan dapat warna macam tu.






    Topping:
    Copy paste bentuk oval tadi.
    Warnakan ikut kesukaan







    Disebabkan saya tak guna bentuk 'donut' yang dah sedia berlubang bahagian tengah tu, jadi korang kenalah buat macam saya ni.

    Kena copy paste bentuk oval, adjust size bagi kecik sikit dan letak tengah-tengah.







    Warnakan bentuk tadi sama macam warna roti donut (Seperti dalam gambar)







    Lepas dah siap, ambil pulak bentuk 'Moon'.
    Kegunaannya untuk bagi nampak real sikit.
    Rotate-kan bentuk tu (macam dalam gambar)







    Warnakan sama macam roti donut tapi gelap sikit untuk hasilkan macam bayang la.








    Untuk bagi nampak lebih yummeh dan real sikit,
    Insert - Shapes - Curve.
    Lukis la bentuk macam mana pun.
    Disarankan ikut lebih kurang macam apa saya dah buat tu. Hohoh.


    Warna:
    Klik pada bentuk yang baru dilukis tadi
    Drawing tools - Format - Shape Fill (pilih warna yang sama macam topping warna pink tadi)

    Lepas tu,
    Drawing tools - Format - Shape Fill - More Fill Colours dan pilih warna yang lebih terang seperti contoh dibawah.











    Hias :
    Letak apa-apa bentuk yang disukai contohnya 'love' dalam shapes yang dah tersedia dalam excel.
    Ikut kreativiti.










    Macam-macam jenis hiasan yang boleh korang hasilkan hanya dengan menggunakan MS Excel.

    Save as:




    FUTURE
    PAST